Diplomele și competențele profesionale, pe locul doi: ce caută angajatorii în 2021 la viitorii angajați
O nouă analiză publicată de BestJobs atrage atenția asupra unui trend foarte interesant pe piața de locuri de muncă din România. La ora actuală, nu mai contează atât de mult competențele teoretice sau profesionale ale candidaților. Angajatorii vor oameni buni din alt punct de vedere.
La finele săptămânii, una dintre cele mai importante platforme de recrutare de pe piața din România a atras atenția asupra unei noi realități referitoare la experiența căutării unui job pe meleaguri autohtone. Angajatorii își doresc persoane foarte competente pe partea de comunicare și cu abilități de rezolvare a problemelor. Nu mai sunt prioritare competențele teoretice (diplomele sau studiile) și nici cele profesionale (experiența de muncă).
Ce sunt competențele ”soft”, cele care devansează diplomele
Conform experților în domeniul recrutării, competențele soft reprezintă abilități de bază legate de personalitatea unui angajat. Acestea nu au legătură cu experiența academică sau profesională. Cu alte cuvinte, CV-ul tradițional s-a desemantizat în fața angajatorilor.
Alternativa constă în abilitățile de interacțiune, manifestările de creativitate, relaționare profesională, comunicare, adaptare în echipă, aptitudini de rezolvare a problemelor și înțelegerea nevoilor clienților.
„Chiar dacă abilităţile soft nu pot fi măsurate sau testate ca în cazul abilităţilor hard sau tehnice, recrutorii vor să audă în cadrul interviului exemple de situaţii când candidaţii şi-au pus în aplicare aceste abilităţi pentru a rezolva o situaţie inedită, pentru a păstra un client sau pentru a-şi convinge colegii să aleagă o anumită direcţie care a dus la succesul unui proiect. Este o realitate faptul că joburile de astăzi se transformă tot mai rapid şi instrumentele pe care ne putem baza sunt chiar aceste abilităţi soft, tot mai apreciate şi căutate de către angajatori”, a precizat managerul de Marketing al BestJobs Romania, Ana Vișan.
O altă explicație pentru această schimbare de trend vizează faptul că abilitățile soft, pe lângă faptul că se măsoară mai greu, se învață semnificativ mai dificil. Trebuie să le ai, pur și simplu. În schimb, cunoștințele tehnice sau diplomele au devenit mai irelevante pentru că angajatorii oferă cursuri de pregătire internă noilor angajați. În acest fel, oamenii se familiarizează mult mai bine cu specificul locului de muncă.
În final, conform celor mai recente anunțuri publicate, ca să-ți găsești rapid un loc de muncă în 2021, ai nevoie de: abilităţi de comunicare şi negociere, o bună înţelegere a necesităţilor clienţilor, orientarea către atingerea rezultatelor, proactivitate şi orientarea către client, capacitatea de planificare şi organizare, ascultarea activă, atenţia la detalii şi orientarea către soluţii.